Blog

4 dingen die je voeten onthullen over je gezondheid

Vaak last van verkleumde tenen of krampen in je voet? Hier lees je wat jouw voetsymptomen vertellen over je gezondheid.

1. Koude voeten
Kunnen wijzen op: hypothyreoïdie

Ben jij altijd op zoek naar warme sokken om je verkleumde voeten te verwarmen? Dan lijd je misschien aan hypothyreoïdie. Dat is een aandoening waarbij de schildklier bepaalde hormonen, die helpen bij regulering van je stofwisseling, niet genoeg produceert. Dat tekort aan bepaalde schildklierhormonen kan zich uiten in koude handen en voeten.

2. Gele teennagels
Kunnen wijzen op: het gele-nagel-syndroom

De vergeling van nagels wordt meestal veroorzaakt door een lichte, behandelbare schimmelinfectie. Maar in zeldzame gevallen kan het ook een teken zijn van het gele-nagel-syndroom. Die aandoening wordt in verband gebracht met ademhalingsproblemen en lymfoedeem. De oorzaak van deze nagelverandering is niet bekend.

3. Een vergrote grote teen
Kan wijzen op: jicht

Jicht is een pijnlijke ontsteking die ontstaat als gevolg van gekristalliseerd urinezuur in een gewricht. Nog voor onbekende redenen ontwikkelt die plaatselijke opeenhoping van urinezuurkristallen zich vaak in het gewricht van de grote teen.

4. Voetkrampen
Kunnen wijzen op: een verstoord kaliumgehalte

Voetkrampen kunnen allerlei oorzaken hebben. Een van de belangrijkste daarvan is een verstoord kaliumgehalte. Zodra de spierkrampen- of pijn ook overdag voorkomen, of regelmatig zonder voorafgaande inspanning, ga dan zeker langs je arts. Dat kan een alarmsignaal zijn voor een verstopt bloedvat.

BRON

Wist je dat…

Met dank aan onze vrienden van zwartopwit.be hebben wij onze visitekaartjes gedrukt op papier gemaakt van gras!

Even wat meer info hierover:

Uit alle natuurgebieden in Vlaanderen haalt Natuurpunt per jaar zo’n 40.000 ton grasmaaisel. Vroeger werd dit puur gezien als ‘groenafval’. Nu beschouwen ze dit gras eerder als ‘grondstof’. Het maaisel wordt geraffineerd en gescheiden in sappen, eiwitten en vezels.

Van de sappen en eiwitten maken ze potgrond en bodemverbeteraar. Van de droge vezels isolatiematten en…papier. Om je een idee te geven: voor 2 ton papier is ongeveer 600kg gras nodig. 40.000 ton maaisel per jaar opent dus perspectieven!

Heb jij al een kaartje kunnen bemachtigen?